maanantai 13. toukokuuta 2013

Mitä nuorisotyöttömyysluvut kertovat?

EU:n tilastovirasto Eurostat ilmoittaa Kreikan nuorisotyöttömyydeksi 49,3% ja Espanjan 48,9%. Mitä nämä luvut oikein tarkoittavat?
Nuorisotyöttömyydellähän tarkoitetaan työttömänä olevaa prosenttiosuutta 16-24 -vuotiaasta työvoimasta. Työvoimaan kuuluvat henkilöt, jotka olisivat työmarkkinoiden käytettävissä. Siihen ei lueta koululaisia, opiskelijoita, sairaita eikä varusmiehiä. Eri maissa on kovin erilainen koulutusjärjestelmä ja asevelvollisuus. Lisäksi maiden kulttuuri opiskelun ja työelämään hakeutumisen suhteen vaihtelee suuresti.
Eurostat laskee työttömyyden myös toisella perusteella: prosenttiosuutena koko 16-24-vuotiaasta väestöstä. Tästä luvusta puhutaan paljon vähemmän julkisuudessa. Esimerkiksi Kreikan kohdalla se on tällä hetkellä 13% ja Espanjan 19%. Koko Euro-alueella työttömien nuorten osuus työvoimasta on 20,8% ja kaikista nuorista 8,7%. Nämä luvut eivät varmaan tiedotusvälineissä ole yhtä sensaatiomaisia.
Ennen Euroopan rahoituskriisiä Ranskan suurten opiskelijamielenosoitusten aikaan 2006 laskettiin maan nuorisotyöttömyydeksi 22%. Samaan aikaan USA:n, Saksan ja Britannian luvut olivat 11-13%. Financial Timesin mukaan Ranskassa oli tuolloin työttömiä kaikista nuorista 7,8% ja muissa mainituissa maissa suunnilleen saman verran. Eroavuus syntyi siinä, että Ranskassa oli huomattavasti suurempi osuus päätoimisia opiskelijoita.
Työttömyysasteen arvioinnin tekee vielä erityisen vaikeaksi se, että monet nuoret hakeutuvat opiskelemaan pääasiallisena motiivinaan välttää väliaikaisesti joutumisensa työttömäksi. Samalla tavallahan työvoimaviranomaiset osoittamalla työttömiä koulutukseen siirtävät heitä tilastojen lokerosta toiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti