lauantai 31. elokuuta 2013

Taikatemppu nimeltään pidennetty oppivelvollisuus



Hallitus on sitten viisauksissaan päättänyt jatkaa oppivelvollisuutta vuodella. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Suurimmalle osalle 16-17-vuotiaiden ikäluokasta ei yhtään mitään. He ovat jatkamassa opintojaan joka tapauksessa.
Opintojen ja työelämän ulkopuolelle jääneille uudistus tarkoittaa jollakin aikavälillä jotain koulutusta. Epäselvää on, millaisesta koulutuksesta on kyse. Tähän mennessä on jonkin verran kokeiltu peruskoulun kymppiluokkia, mutta niiden suosio on ollut hiipumassa. Niin oppilaiden, kuin opettajien ja kouluviranomaistenkin motivaatio niihin on ollut vähissä. Tietenkin oppivelvollisuuden pidentämisellä pyritään myös vaikuttamaan nuorten innokkaampaan hakeutumiseen pitempikestoisempiin jatko-opintoihin. Kokonaan toinen kysymys on se onko tarvittavia koulutuspaikkoja sitten tarjolla kun budjetteja hilataan kuitenkin alaspäin. Kolmantena vaihtoehtona olisi tietenkin lyhytaikainen ammatillinen tai yleissivistävä koulutus esimerkiksi kansanopistojen tapaan. Sitä ei kuitenkaan ole juurikaan tarjolla ja sen käyntiin polkaiseminen olisi parhaassakin tapauksessa monen vuoden työ.
Mitä sitten tehdään niiden kanssa, joiden motivaatio koulutukseen on muutenkin nollassa? Yksi ylimääräinen koulussa lojumisen ja/tai sieltä lintsauksen vuosiko edellisten perään. Sekö on sitä syrjäytymisen ehkäisemistä. Kunnat ovat varmasti myös hirveän innostuneita satsaamaan vähäisiä voimavarojaan ilmeisen tehottomaan koulutukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti