maanantai 20. toukokuuta 2013

Eri ikäiset samalla työpaikalla

Olen työurani aikana useampaankin kertaan ollut tilanteissa, joissa työpaikalla on ollut suuri ikähaitari.  Joskus eri ikäiset työntekijät ovat eläneet aivan vierekkäin ollessaankin ihan eri maailmoissa.  Sekä vanhemmat että nuoremmat ovat molemmat ryhmittyneet omiksi porukoikseen, joiden rajan ylittäminen on ollut vaikeaa.  Edes välttämättömien työasioiden hoitaminenkaan näiden kahden ryhmän välillä ei aina ole tahtonut luonnistua.  Yhteinen kieli on joskus puuttunut.  Olen kerran ollut tilanteessa, jossa pari vanhempaa työntekijää muodosti työnsäkin kannalta erillisen yksikön eikä heillä silloin ollut oikeastaan mitään tekemistä nuorempien työtoveriensa kanssa.

Olen myös nähnyt työpaikkoja, joissa eri ikäisten ihmisten kanssakäyminen on ollut luontevaa.  Ei ole oikeastaan ollut mitään käytännön merkitystä, minkä ikäinen ihminen on.  Tämä on onnistunut erityisen hyvin silloin kun ihmisiä ei olla lokeroitu tehtäviensä mukaan kovin pieniin yksiköihin.  Kun heillä on ollut jokapäiväisessä työssään paljon yhteistä ja he ovat joissakin tilanteissa saattaneet vaihtaa tehtäviä keskenään ovat he myös sopeutuneet paremmin toimintaan erilaisten ihmisten kanssa.



Tuoreimmassa Pam-lehdessä on mielenkiintoinen artikkeli, jossa parin käytännön esimerkin avulla kerrotaan onnistuneista työyhteisöistä, joissa eri ikäiset ihmiset toimivat yhdessä.  Mainituissa esimerkeissä on yhteistä se, että molemmat työyhteisöt ovat verrattain pieniä ja sisältävät paljon tehtäviä, jotka ovat kaikille työntekijöille yhteisiä.  Sellaisissa ei voi hevin lokeroitua omiin ryhmiinsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti